Antistof type IgG

Passieve en actieve immunisatie

Een pasgeboren dier start de aanmaak van antistoffen pas na enkele weken. Daarom moet een lam direct na de geboorte biest met een hoog gehalte aan antistoffen toegediend krijgen.  Dat is essentieel, want zonder antistoffen heeft een dier weinig kans op overleving. Hoe meer antistoffen in de biest, hoe lager de dal in de kritieke periode.

 

Passieve immunisatie

Kort na de biestgift stijgt het gehalte antistoffen in het lichaam van de pasgeborene. Idealiter wordt biest binnen 6 uur na de geboorte toegediend. Op deze manier krijgen de antistoffen (van het type IgG) de grootste kans om de darmwand te passeren en in de bloedbaan te komen. De opname van antistoffen uit biest wordt passieve immunisatie genoemd.

 

Passieve en actieve immunisatie

Om een zo’n hoog mogelijke opname van antistoffen te verkrijgen, en dus een zo’n hoog mogelijke piek in de grafiek, moet biest zoveel mogelijk antistoffen bevatten.

 

 

Actieve immunisatie

De actieve immunisatie komt binnen enkele weken na de geboorte langzaam op gang. Door ziekteverwekkers uit de omgeving wordt een immuunrespons uitgelokt en worden er antistoffen aangemaakt. Deze aanmaak wordt actieve immunisatie genoemd. In de grafiek wordt het verloop van de actieve immunisatie in de kleur oranje weergegeven.

 

 

Kritieke periode

Het snijpunt van de beide grafieken ligt tussen dag 10 en 14. In deze periode is het gehalte aan antistoffen in de bloedbaan het laagst en is het dier het zwakst en heeft het de minste weerstand. Bij onvoldoende biestgift of bij toediening van biest van slechte kwaliteit worden in deze periode longproblemen en diarree waargenomen.

 

Bovenstaande grafiek is ter illustratie en geeft aan hoe de passieve en actieve immunisatie verlopen. Bij biest van mindere kwaliteit (grafiek met blauwe kleur) zal het antistoffengehalte in het bloed op zijn laagst zijn tussen dag 10 en 14. Hoe hoger de toegediende hoeveelheid antistoffen bij de geboorte (grafiek met grijze kleur (PI2)), hoe hoger de minimale hoeveelheid antistoffen per liter bloed tijdens de kritieke periode komt te liggen. Door zoveel mogelijk antistoffen te geven bij de geboorte, heeft het lam voldoende weerstand om deze kritieke periode succesvol te overbruggen.

 

Goede biest is de belangrijkste voeding die u uw dier kunt geven. Als eigen biest geen optie is, kies dan voor CapraCol®.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Producten